Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποφασίζουν να υιοθετήσουν μια χορτοφαγική (vegetarian ή vegan) διατροφή. Ανάλογα, λοιπόν, με το ποια ζωικά προϊόντα καταναλώνονται, προκύπτουν οι κατηγορίες των χορτοφάγων.
Ο αποκλεισμός όμως ολόκληρων ομάδων τροφίμων μπορεί να προκαλέσεις διατροφικές ελλείψεις και να να θέσει σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία του οργανισμού . Έτσι, είναι πολύ σημαντικός ο σχεδιασμός μιας ισορροπημένης χορτοφαγικής διατροφής, που θα καλύπτει τις απαιτούμενες ανάγκες σε ενέργεια, πρωτεΐνη και θρεπτικά συστατικά (π.χ. B12, σίδηρος, ασβέστιο) αντικαθιστώντας το κρέας με τις κατάλληλες φυτικές τροφές και δημιουργώντας τους σωστούς διατροφικούς συνδυασμούς.